Grote demonstratie in LA tegen migratiebeleid Trump

Premier Rutte wil ambassadeur VS niet ontbieden

Het beleid van president Trump om migrantenkinderen aan de grens van Mexico en de VS van hun ouders te scheiden roept grote weerzin op.

De regeringspartijen ChristenUnie en D66 willen dat het kabinet de Amerikaanse ambassadeur bij zich ontbiedt om met hem over de situatie te spreken. Premier Rutte ziet vooralsnog niets in een dergelijk overleg en verwijst naar zijn bezoek aan president Trump op 2 juli aanstaande.
Volgens Rutte zijn de beelden van dat huilende meisje toch wel allemaal schrijnend.

migratiejpg

Ondertussen zijn de protesten in de Verenigde Staten veel feller dan in Nederland. Op 15 juni organiseerden actiegroepen en leden van de lokale gemeenschap in Los Angeles uit protest tegen de onrechtvaardige scheiding van kinderen van hun ouders een betoging in het MacArthur Park.
De demonstratie werd georganiseerd nadat foto's werden gepubliceerd waaruit blijkt dat kinderen in kooien in detentiecentra worden vastgehouden.

De Families Belong Together March bracht tientallen organisaties en duizenden demonstranten op de been. Verschillende sprekers deelden hun verhalen en frustraties en vormden een menigte die vervolgens marcheerde naar het centrum van de immigratiedetentie. Vele duizenden immigranten worden gedeporteerd of in kennelachtige kooien vastgehouden voordat ze worden overgebracht naar het groeiend aantal particuliere gevangenissen.

De scheiding van gezinnen is niet een nieuw beleid dat wordt uitgevoerd door de regering Trump. Het past in de handelswijze van de geschiedenis van de VS. Een Japans-Amerikaans gezin dat de mars bijwoonde, gebruikte deze geschiedenis om hun solidariteit te tonen, terwijl ze een poster bij zich droegen met afbeeldingen van Japanse Amerikanen in interneringskampen na W.O. II.

De solidariteit onder de werknemersklasse was groot tijdens de mars. Het is de eenheid die noodzakelijk is om de racistische politiek van Trump te verslaan.